Hasta la Habana, siempre!
Door: Donald
Blijf op de hoogte en volg Donald en Sandra
16 November 2010 | Cuba, La Habana
(Los Amigos)
Ola senores y senoritas!
Jawel! Het is zo ver! Ik ben eindelijk op reis en jullie mogen regelmatig meegenieten. Genieten ja want kijk maar eens even naar buiten. En weer naar binnen. En zoek nu het weerbericht van Cuba maar eens op! :)
Maar goed, we zijn hier niet om het over het weer te hebben!
Na het meer dan geslaagde feestje vrijdag (bedankt) en zaterdag in Gent moest ik zondag uiteraard mijn tas nog inpakken. Dat dit tot laat op de avond duurde behoeft geen verdere toelichting. Zo gaat dat. Bij mij in ieder geval wel.
Maar goed om deze reis goed te beginnen besloot ik om maandagochtend mezelf te verslapen, een goed begin is immers het halve werk. Gelukkig had ik maandag mijn moeder nog die me voor de laatste keer in vier maanden wakker kwam maken.
Snel ff wat gegeten en samen met pap en mam met de bus en de trein naar Schiphol. De vlucht van Amsterdam naar Madrid duurde ongeveer 2,5 uur. Het vliegtuig waarmee ik naar La Habana vloog was iets groter dan het eerste vliegtuig en toen ik mijn stoel (bij het raam!) vond zat er nog niemand naast me. Stiekem begon ik een beetje te juichen (stiekem, anders lok je het boze oog uit, jwt).
Tot het vliegtuig echt ging sluiten zat ik (letterlijk) op het puntje van mijn stoel. Tot de grootste, meest walgelijke, bezwete en ongeschoren dikzak het vliegtuig binnenwaggelde...
Jullie raden het al... Ook hij vond een ander plekje en dus kon ik heerlijk uitgebreid gebruik maken van 2 stoelen gedurende de 10,5 uur durende vlucht.
Aangekomen in la Habana ging ik redelijk vlotjes door de douane (lief lachen je kent het wel) en werd ik opgehaald door de eigenaar van de casa particular (Ramiro) waar ik slaap. Ramiro raadde me aan om meteen mijn euro's om te wisselen voor Convertible Pesos. Geen Cubaanse! Die zijn ongeveer 25 keer zo weinig waard. Zo gezegd zogediggiedaan. And off we went into the warm Havana night!
Dachten we. Maar daar stak de politie een stokje voor! Nadat ik me met een beetje pijn en veel moeite in de Fiat Polski (vraag maar aan je opa) gewrongen had hadden we nog geen 25 meter gereden of we werden aangehouden... Ramiro moest zijn papieren laten zien en ook ik werd om mijn paspoort gevraagd. Aangezien ik nog niet veel verder kwam dan het begrijpen van pasport y nombre? En het Engels van de politie agent werkelijk erbarmelijk was werd Ramiro er bij gehaald en aan de tand gevoeld.
In het Spaans uiteraard dus echt volgen kon ik het niet. Maar toen Ramiro zich omdraaide en in het Engels vroeg: "How long do we know eachother now? Four years?" kreeg ik het idee dat er iets niet helemaal legaal was aan wat we deden... Maar vlug als ik ben knikte ik met een verbaasd hoof: "Yeah, somthing like that..." en mochten we door.
Wat bleek is dat cubanen geen toeristen mogen vervoeren. En omdat de staat (uiteraard) een deel van de opbrengst van een taxirit krijgt controleert de politie hier behoorlijk streng op. Ramiro had echter gezgd dat ik een oude vriend was en dat hij me daarom op kwam halen.
Dat de werkelijkheid iets genuanceerde ligt bleek toen hij even later vertelde dat taxi chauffeurs regelmatig toeristen niet naar de casa particular brengen waar ze gereserveerd hebben. Ze zeggen dan dat ze die niet kunnen vinden of dat het een erg gevaarlijke buurt is en brengen de toeristen vervolgens naar een andere casa waar ze een commissie krijgen.
Dus... Een casa particular kun je trouwens het best vergelijken met een bed & breakfast of bijvoorbeeld zimmerfrei in Duitsland.
Na een goede nachtrust werd ik vanmorgen al vroeg gewekt door de geluiden van een stad (als plattelandsjongen ben ik dat natuurlijk niet gewend). Ik besloot van de nood een deugd te maken dus ben ik lekker vroeg opgestaan en heb ik gedouched en mijn spullen een beetje opnieuw gerangschikt.
Na een ontbijt dat Ramiro voor me maakte (gebakken aardappeltjes, gebakken ei met ham, fruit en fruitshake) heb ik een ticket voor de nachtbus naar Santiago de Cuba gekocht en ben ik te voet La Habana gaan verkennen. Eigenlijk een beetje op goed geluk wat rond gelopen, vooral om cultuur op te snuiven en de weg een beetje te leren kennen, ik kom immers nog terug.
Wel alvast naar el museo de la revolucion geweest en ook daar kennis gemaakt met de mentaliteit hier. Gelukkig telt een gewaarschuwd mens voor twee en kreeg ik argwaan toen ik in plaats van briefjes van 1 peso muntjes van 1 peso terug. Deze truc wordt veel toegepast bij toeristen. In plaats van de convertible pesos kreeg ik pesos cubana terug, wat ongeveer 25 keer minder waard is. Nadat ik aangaf dat hij morgen vroeger moest opstaan kreeg ik alsnog gewoon mijn geld terug.
Nou, dit wordt nog wat... Dit is pas van 1,5 dag! Gelukkig kun je hier op Cuba niet zo makkelijk op internet dus hebben jullie veel tijd om dit verslag te lezen. Ik ga nu naar Santiago de Cuba en zal via Trinidad, Cienfuegos en Vinales terug naar La Habana reizen. Waarschijnlijk is mijn volgende reisverslag dus pas over een dag of tien.
Dan of misschien zelfs pas de volgende keer volgen de foto's... Ik liep min of meer per ongeluk binnen in dit hotel en had dus geen kabeltje bij me.
Hasta luego!
16 November 2010 - 20:54
Anna:
Hey Donald,
Dat klinkt al goed met wisseltrucs en politie op de eerste dag!
Enjoy! -
16 November 2010 - 21:25
Baas:
whahahaha Boze oog wel chil gap dat je er veilig en wel bent... stel je voor dat je nu al in een cubaanse cel had gezeten... al een heerlijke cubaanse jongen mogen roken??
Pim en ik hadden je gister ochtend nog ff gebeld man.. maar jullie waren er al vroeg uit... want kreeg voicemail van de huize meulensteen!
doe rustig aan gappie! -
16 November 2010 - 23:06
Bjorn:
Doonie!! Respect voor de opening, jij bent ook in mijn hart amigo..;)!!
Moest je van Patty nog een kusje geven want ze heeft je gesmst en moest huilen toen ik haar vertelde dat dat geen zin had....
Have a nice ride compadre..
Adios -
17 November 2010 - 07:47
Pim:
Nou doon een goed begin is het halve werk. Gelukkig ben ik zeer visueel ingesteld en heb ik toch een smerig lachje op mijn gezicht getoverd bij het verhaal van de dikke meneer van de dag.
veel plezier mannetje! -
17 November 2010 - 09:33
Baske:
He D,
Zoiets houd je scherp en allert, haha. Het zal ook niet de laatste keer zijn dat ze je zo proberen te "naaien"! Ik zeg, wel mooi verhaal en ja, ik mis foto's!
¡Buen viaje continúa!
saludar, Baske
17 November 2010 - 19:15
Tante Henn.:
Hey Doon, het verhaal begon goed en met een grote zucht van opluchting omdat je in het vliegtuig geen last kreeg van stinkende, zwetende etc. medereizigers. En dat lieve lachje, ach daar trappen wij hier niet meer in. Wacht maar tot de Cubanen je beter leren kennen ;-).
Maar ok, je reis begon al spannend genoeg. We laten ons verder verrassen.
Blijf voorzichtig en pas goed op jezelf! -
17 November 2010 - 22:54
Elly:
Het zal Jantje de Boer niet wezen. Lief lachen en de politie om de tuin leiden. Afgezet met geld en het toch nog goed terug krijgen. Waar haal je het vandaan jongen. Deze stories maken het wel leuker toch.... Het blijft lachen met dat jong....
XXX -
18 November 2010 - 08:21
Nyree:
Hey Donald, ik hoorde van Berthe dat er een berichtje op je site stond dus ik heb meteen even een kijkje genomen. Leuk verhaal, je hebt meteen al vanalles meegemaakt lees ik wel! Ben benieuwd naar je volgende verhaal...
Groetjes Nyree -
19 November 2010 - 09:17
Astrid:
Hee Donald! arghh nou dat klinkt al lekker spannend allemaal:) ben benieuwd naar de foto's! x -
19 November 2010 - 12:05
Janneke:
Lief,
heel fijn om van je te horen. Ff wennen hoor dat je geen tel hebt, voor mij dan, jij kan nu eindelijk back 2 basic!
Wat een verhaal, nu al naar 1.5 dag. Maja eindelijk ben je er!
Enjoy x x x -
20 November 2010 - 13:48
Erik:
ik zal de cubaanse politie bellen dat de grap er nu wel vanaf is -
20 November 2010 - 19:00
Maddy:
Hey Doon, nou dat beloofd wat!!! Wij starten ook in Cuba dus bedankt voor de tips alvast.. Hmm.. begin t toch wel spannend te vinden! Geniet lieve Danoontje en miss treffen we ons nog ergens?? Nodisfrutar de su cariño viaje
XXX Maddy -
21 November 2010 - 17:02
Marijn:
hey pik, leuk verhaal en dit al na 1 dag, dat beloofd nog wat.
heel veel plezier nog en laat je nie foppen door die sigaren snuivers.
grtn marijn en pris -
22 November 2010 - 13:42
Sebas:
Doon is gay -
30 November 2010 - 05:56
Rien:
First stories are best stories! Geniaal begin. Enjoy Cuba!