Dag India, hallo Nepal! - Reisverslag uit Sauraha, Nepal van Donald en Sandra - WaarBenJij.nu Dag India, hallo Nepal! - Reisverslag uit Sauraha, Nepal van Donald en Sandra - WaarBenJij.nu
VIP-Report

Dag India, hallo Nepal!

Door: Donald

Blijf op de hoogte en volg Donald en Sandra

17 November 2011 | Nepal, Sauraha

een man weet niet wat hij mist
maar als ze er niet is
als ze er niet is
weet een man pas wat hij mist

De Dijk - Als ze er niet is

Zo! En we zijn in Nepal! Het magische land van de Himalaya, het land met van die mediterende monniken in van die oranje gewaden en het land van Kathmandu. Vanaf morgen ga ik mijn avonturen hier beleven in Chit'wan National Park maar eerst nog even de laatste verhalen van India op een rijtje zetten.

Mijn laatste verslag schreef ik in Dehli en dat lijkt ondertussen alweer een eeuwigheid geleden. Nadat ik het verslag geschreven heb heb ik Dehli eigenlijk pas echt ontdekt en Dehli had, net zoals de rest van India, twee gezichten. Aan de ene kant is daar New Dehli, een vrij moderne stad met brede straten en vrij overzichtelijk opgezet en aan de andere kant is er Old Dehli, de naam zegt het al, het oude gedeelte van de stad waar ik bijkans een hartverzakking kreeg van de ENORME drukte op straat.

Na Dehli was het de beurt aan Agra, stad van de beroemde Taj Mahal. Dankzij de airco in de trein loop ik nu nog steeds met een een snotneus rond maar de Taj maakte zijn naam meer dan waar! Wat een schitterend gebouw! Gelukkig was ik er vrij vroeg (09.00 uur) want als ik een half uurtje later geweest was had ik me waarschijnlijk een uur of langer kunnen staan ergeren aan e voordringende Indiers in de rij die er stond om het mausoleum te betreden.

Toen ik alles wel zo'n beetje gezien had besloot ik om een treinkaartje naar varanasi te halen voor de volgende dag. De behulpzame fietsriksja bestuurder Johnny (....) bracht me naar het station waar de trein naar Varanasi normaal gesproken van vertrekt. Na een half uur in de rij te hebben gestaan, een formulier te hebben ingevuld en twee keer naar een ander loket te hebben gemoeten kreeg ik te horen dat ik overmorgen maar terug moest komen, tot die tijd waren alle treinen naar Varanasi volgeboekt...

Toen ik engzins verbijsterd en vooral ook bevreesd dat ik nog twee dagen in het dode Agra door moest brengen vroeg waarom hij niet nu al een reservering voor me kon plaatsen ontplofte die snor achter het loket bijna: 'When you came to India, you knew the population! You don't ask that question!'

Grommend en brommend besloot ik dat het me toch echt wel ging lukken. Dan maar naar een ander station. Johnny, de meedenkende ziel, bracht me eerst nog naar een ander station 'waar het misschien wel kon' maar na ook daar een half uur in de rij te hebben staan snotteren kreeg ik ook daar 0 op het rekest. Dan maar naar het verder gelegen Centrale station. Ondertussen had ik er echt de balen van, de verkoudheid, de vermoeidheid, de lompe bruut in het eerste station en de continue claxonerende Indiaase bestuurders in het MEGAdrukke verkeer begonnen hun tol te eisen, ik begon bijna chagrijnig te worden!

Maar op het hoofdstation klaarde alles een beetje op. Ik kon die zelfde avond nog naar Varanasi. Ik moest dan wel eerst naar Gwalior, ongeveer 2 uur van Agra en dan kon ik vanuit daar de trein naar Varanasi nemen. Blij dat ik zo snel mogelijk weg kon besloot ik dat ticket te kopen.

Om in Gwalior te komen moest ik gebruik maken van een van die absurditeiten in het Indiaase spoorwegstelsel. Ik kocht een ' unreserved ticket' naar Gwalior. Dat wil zeggen dat je een kaartje koopt voor de trein naar de plaats van bestemming, op stapt op een willekeurig tijdstip en eenmaal op de trein je ticket update naar gelang de beschikbare plaatsen in de door jou gewenste klasse. Op deze manier is er schijnbaar bijna altijd plaats, zelfs in de treinen die 'vol' zijn.

Nou zo gezegd, zo gedaan. Zowel bij het overstappen als bij het vinden van de juiste plaats in de wagon werd ik hardstikke goed geholpen door een paar Indiers, dat maakte een hoop van de wrijving eerder op de dag weer goed ! Toen ik ook nog eens behoorlijk goed geslapen had in de trein was ik weer helemaal klaar voor een nieuwe dag in India!

Varanasi was een prima afsluiter van 2,5 week India. Naar het schijnt de oudste stad ter wereld en een van de meest heilige plekken voor de Hindu's. Je weet wel, de bekende plaatjes van mensen die zich in de rivier staan te wassen.

Ik kwam dus rond het middaguur aan en nadat ik mijn bus naar Nepal had geboekt kwam ik rond 13.00 uur aan bij mijn hotel met uitzicht op de Ganghes! Na een verfrissende douche, een lekkere bananenpannenkoek en een hazenslaapje was het tijd om de 'ghats' langs de rivier te gaan bezoeken. De ghats moet je zien als een soort plekken die speciaal zijn aangewezen om te bidden, te wassen of als plek waar crematies plaats vinden. Crematies ja. Zoals wij ze kennen, maar dan anders.

De overleden mensen worden eerst op een versierde draagbaar ritueel gewassen in de Ganghes om daarna op een stapel hout gelegd te worden. Niks binnen, niks prive, gewoon aan de rivier, waar iedereen langs loopt worden die mensen verbrand op een stapel hout. Bizar om te zien. Zeker als halverwege het vuur nog een beetje opgestookt wordt en er hier en daar een halve arm of been naar beneden valt en zonder pardon terug het vuur in gebonjourd wordt.

Ik heb het hele schouwspel van de crematies maar ook van het wassen in de rivier ('s ochtends om 06.00 uur) en een dagelijks ritueel met veel muziek en priesters ('s avonds om 18.00 uur) ook nog aanschouwd vanaf een boot op de rivier.

Een waardig afscheid van het vreemde land India. Het hangt nog een beetje tussen oude tradities en nieuwe ontwikkelingen in en de grootste uitdaging voor de toekomst is, zoals een van de vele Indiaase mensen met wie ik het er over had zei, het controleren van de almaar groeiende populatie.

Vi ses,
Hasta Luego,
Tot de volgende keer!

• 17 November 2011 - 13:03

Baas:

Zoals altijd weet je een tering saaie werkdag om te zetten in een feest....

beter ben je eindelijk weg uit dat vieze land ;-)

• 17 November 2011 - 13:09

Anna:

Mooi verhaal met de indrukwekkende Ganges. Ik kijk uit naar je foto's!

• 17 November 2011 - 13:16

Marjolein:

sjongejongen dacht dat je pas net weg was, loop toch al enorm achter met verhalen lezen zeg, (tijd vliegt t is hier natuurlijk ook drukdrukdruk met binnenvarende goedheiligmannen en pietendisco's en meer van die heerlijke hollandse folklore) denk ik net weer up to date te zijn, staat er alweer een nieuw verhaal om me doorheen te worstelen... ga ik nu dus doen als mn ukkepuk nog even doorslaapt tenminste. x

• 17 November 2011 - 13:20

Mia En Sjeng:

Hoi Donald Vandaag is een nieuwe bewoonster in huis komen wonen weer een vrouw ,maar ja alles went nu zijn er weer twee dames in huis (leuk voor Sjeng maar niet voor mij)
    Nu maar afwachten hoe het went en maar met ze uit eten gaan zo dat ze aan elkaar wennen
    Je kaart is aan gekomen ,bedank dat je nog aan ons denkt
    We hebben je reis verslag weer gelezen ongeloofelijk wat je allemaal mee maakt
    Heel veel groetjes van ons tweeen DOOOOI

• 17 November 2011 - 13:23

Sven:

Holy shit Donald, die fotos van Varanasi doen het hart van een bouwkundige sneller kloppen! Wat een stad! Tof om af en toe je verhalen te lezen. Hooi

• 17 November 2011 - 17:24

Sandra:

Yo lover :)

Ben net terug van Machu Picchu; geweldig!
    En nogmaals, het is misschien niet geheel terecht maar ik ben zo jaloers omdat jij in Nepal bent...

X

• 17 November 2011 - 17:26

Rien Jacobs:

Impressive! Ben bijzonder geinteresseerd in je volgende story!

• 17 November 2011 - 17:39

Boerkuh:

En nu de bergen in! Uit de vuiligheid getrokken en op zoek naar innerlijke maar vooral uiterlijke reinheid! haha, succes met de hoogtes! Je kijkt nu echt op ons neer!

Beste.

• 17 November 2011 - 20:02

Henny.:

Hè hè, nog maar net bijgekomen van de elfdevandeelfde (weet je nog?) besef ik nu dat ik niet zo moet zeuren. Jij hebt veel meer om van bij te komen. Maar dat is allemaal nog véééééél mooier, dat geef ik eerlijk toe.
    Maar ach, na een welverdiende nachtrust in een comfortabel bed stap ik morgen weer gerust in de trein (zonder vertraging) naar Sittard, waar de dagelijkse routine weer op me wacht.
    En over een paar maanden zingen we dubbelop: "puun miech 'ns"............
    Kus, Henny.

• 17 November 2011 - 21:52

Margje:

Niet chagrijnig worden! Je bent voor 4 mnd op vakantie!!

• 17 November 2011 - 21:53

Elly Vd Vaart:

Stik jaloers ben ik want Nepal de Himalaya het dak van de wereld. Daar zou ik ook graag eens willen zijn. Ben dus al erg benieuwd naar verhalen en foto's. Al zijn al je verhalen en foto's nog steeds de moeite waard!

XXX

• 18 November 2011 - 07:43

Pim:

Jezus wat een mensen! Maat ik heb weer genoten van je verhaal!

Wel jammer dat je niet even kopje onder bent gegaan in die heerlijk schone Ganghes. Die foto had ik graag gezien met zn verzuurd gezicht. Genietze nog verder. En bedankt voor de heerlijke kaart!

• 18 November 2011 - 08:09

Nathalie:

Het lijken wel foto's uit folders! Zie jou er trouwens niet op staan...je bent er wel bij?
    Leuk om je zo te volgen, is nog eens wat anders als een verhuizing bij Rofra, geniet ervan daar!

• 20 November 2011 - 10:21

Elle:

Doon!!! Ik heb helemaal geen mails gehad van je reisverslagen en heb ze nu allemaal terug gelezen! Nepal schijnt echt ge-wel-dig te zijn! Geniet ervan :) hier gaat alles goed! Linda komt deze week thuis, de kou schijnt toch beter te zijn dan die hitte??? En Sanne is ook weer terug uit Afrika! X

• 20 November 2011 - 18:37

Vinnie:

Verry nice indeed, oh yes!

• 20 November 2011 - 23:19

Bjorn:

Bedankt voor je kaart ouwe sightsee'r.. Hij ruikt naar je..;-) Niks tegen snorren en keep it real! X

• 22 November 2011 - 20:42

Lia Feijen:

Mooie foto's Donald, het lijkt me inderdaad heel bizar om bij zo een crematie aanwezig te zijn.
    Je moet er toch niet aan denken, een vreemde gebeurtenis!!!
    Geniet er maar van.

Lia Feijen